Over

Foto: Roy Borghouts

Ik ben Charlotte Koster, een PhD-onderzoeker aan de TU Delft, en onderzoek het bewerken en bouwen van cellen, DNA (met bijvoorbeeld CRISPR-Cas9) en de toepassingen daarvan in innovaties; een spannend en nieuw vakgebied dat ‘Synthetische Biologie’ heet!

Als kind wilde ik graag iets bijdragen aan de samenleving en was vastbesloten de eerste vrouwelijke minister-president van Nederland te worden. Op de middelbare school bleek echter dat mijn talenten meer in de bèta-wetenschappen lagen, en ik ben Life Science & Technology gaan studeren aan de TU Delft en Universiteit Leiden. In deze studie leerde ik alles over de cel en haar blauwdruk: het DNA. Ik raakte gefascineerd hoe zo’n klein molecuul alles bepaalt: hoe we eruitzien, wat we doen, wie we zijn. En dit geldt niet alleen voor mensen; er bleek ook een onzichtbare wereld te bestaan om verder te ontdekken: micro-organismen! Ik heb dan ook voor de Masteropleiding ‘Cell Factory’ aan de TU Delft gekozen, waar ik verder leerde hoe we cellen als fabrieken kunnen gebruiken. Mijn afstudeeronderzoek naar het ontwerpen van nieuwe bierbrouwgisten op een snelle manier leverde me hierbij de titel ‘Beste afstudeerder’ (Best Graduate) van mijn faculteit op.

Cellen aanpassen is echter niet genoeg, ik wil ze zelf bouwen! Na een uitdagende stage bij het hard groeiende biotech-bedrijf Ginkgo Bioworks in Boston, MA, heb ik besloten een PhD te gaan doen aan de TU Delft bij de onderzoeksgroep Industriële Microbiologie (IMB). Ik werk in het ondezoeksconsortium Building a Synthetic Cell (BaSyC), een samenwerking tussen 6 Nederlandse universiteiten en instituten waarin we vanuit losse bio-moleculen een cel proberen te bouwen. Ik werk daarbij zelf aan het bouwen en bewerken van DNA.

Ik vertel anderen graag over het werk dat we in het lab doen – als we impact willen hebben met onze innovaties moeten we ze natuurlijk wel met het brede publiek bespreken. Daarom zet ik me actief in als wetenschapscommunicator, en heb onderhand mijn verhaal al op platformen als Universiteit van Nederland en TEDx mogen delen, en sta op de ’30-onder-30′ lijst van Elsevier Weekblad!

%d bloggers liken dit: